Mag iedereen zich Taxateur noemen?

Gecertificeerde Register Taxateurs

Jaren werd een taxateur na het vak examen beëdigd door de rechtbank of de Kamer van Koophandel. Decennia lang kon niemand taxateur worden zonder een deugdelijk onderzoek naar zijn deskundigheid, staat van dienst en integriteit. Nu kan iedereen, dus ook een bakkerij machineleverancier of economisch adviseur, zich taxateur noemen.

Voor wie een vakbekwame taxateur zoekt, is het dus niet eenvoudiger geworden. In het kader van de door de overheid gewenste deregulering van het bedrijfsleven, verdwenen de titelbescherming van de Beëdigde Taxateur, Makelaar en Veilinghouder. Het gevolg is dat ook personen, die geen staat van dienst, waarderingskennis, niet erkend worden of zelfs helemaal géén vakkennis bezitten, zich voor taxateur kunnen uitgeven. Met vaak vervelende fiscale of bedrijfseconomische gevolgen van dien.

Om duidelijkheid te verschaffen naar de markt dienen taxateurs zich nu persoonlijk te laten certificeren. De bakkerij taxateurs van TenBa zijn door Hobéon SKO volgens ISO 17024 gecertificeerd met als specialiteit Bakkerij inventarissen. Daarnaast zijn zij opgenomen in de Registers van de ‘Federatie Taxateurs Makelaars en Veilinghouders’ en het ‘Verenigd Register voor Taxateurs’.

De Register Taxateurs van TenBa zijn de enige Taxateurs in de branche die in beide Registers zijn opgenomen. Een Register Taxateur, eenmaal opgenomen in de Registers van de Federatie TMV of de VRT, biedt u de zekerheid dat zijn deskundigheid bij een zwaar vak examen is aangetoond en het werk discreet en onafhankelijk uitvoert. De taxateurs dienen hun kennis aantoonbaar op peil te houden om hun certificering te verlengen.