Trends en ontwikkelingen Bakkerijbeurs IBIE, Las Vegas
Trends en ontwikkelingen Bakkerijbeurs IBIE, Las Vegas
Van 6 tot 9 oktober 2013 was de Bakkerijbeurs van Amerika, de IBIE. Op deze beurs werden de nieuwste ontwikkelingen getoond op het gebied van de Amerikaanse bakkerijmarkt. TenBa BV bezocht deze beurs om de laatste ontwikkelingen en trends in kaart te brengen. Voor het advieswerk van TenBa is het essentieel, om op de hoogte te blijven van bakkerijontwikkelingen wereldwijd.
Nederlandse vertegenwoordigingDe IBIE 2013 werd gehouden in het Convention centre van Las Vegas. Op deze bakkerijbeurs waren ongeveer 800 exposanten aanwezig op circa 46.500 m². Nederland was goed vertegenwoordigd op deze beurs door Bakkerij machine fabrikanten en –leveranciers waaronder, Koma, Rademaker, Tromp, Capway, Kaak, WP Haton, Ammerlaan Beltech, Imtech, Dijko en Niverplast. De bakkerijbeurs IBIE is sinds 2007 met 40% gegroeid. De bakkerijbeurs is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Europain. |
De verwachting van de beursorganisatie is dat er zo'n 20.000 beursbezoekers op deze beurs afgekomen zijn, vanuit de hele wereld. Naast typisch Amerikaanse bakkerij producten, ingrediënten en machines voor donuts, bagels, muffins,(cup)cakes e.d. waren er ook duidelijke ontwikkelingen op het gebied van automatisering en mechanisatie.
Machine ontwerp en HygiëneEr is nog een groot verschil binnen het hygiënisch ontwerpen van bakkerij machines tussen de Europese fabrikanten enerzijds en de Amerikaanse en Aziatische fabrikanten anderzijds. Het niveau van de West Europese leveranciers en met name de Nederlandse en Duitse ligt veel hoger. Dat geldt niet alleen voor het uiterlijk van de machine, maar ook voor het ontwerp, bereikbaarheid van onderdelen en de reinigbaarheid van de machines. Amerikaanse fabrikanten ontwikkelen zich wel, maar het verschil is nog steeds aanwezig.
|
Ontwikkelingen voor de industriële bakkerijOp het gebied van de industriële bakkerijmarkt stonden met name automatisering, voedselveiligheid en (product) controles centraal. Met name lijnmatige productie en inpakwerkzaamheden, maar ook automatische visuele inspectie machines voor kleur, vorm en andere product controles. Innovatief is een oplossing als alternatief voor een haakse overname in een productielijn; een platendraaitafel met geïntegreerde lift. Op een beperkte oppervlakte werden diverse functies ingezet zowel horizontaal als verticaal.
|
Verpakken en wassenVoor het wassen van koppels is er een reiniging oplossing voorhanden, zonder dat de koppels in de lijn gekeerd moeten worden. De koppels worden zonder te kantelen gewassen en gedroogd. Nieuw was een dieptrek inpakmachine waarmee met hittebestendige folie verpakt werd. Hiermee kunnen volgens de leverancier half-, ongebakken- en gebakken producten verpakt worden. De eindgebruiker kan deze producten inclusief verpakkingen zonder te openen direct in de oven of magnetron plaatsen om te verhitten. Het grote voordeel is dat de producten niet uitdrogen gedurende het opwarm proces.
|
Ontwikkelingen voor de ambachtelijke en midden bakkerijIn Amerika is ook de trend waarneembaar naar meer artisanale producten. Voor de ambachtelijke bakker en middenbedrijf was er een duidelijke tendens te zien naar productiemiddelen voor deze artisanale producten. Er waren ontwikkelingen op het stressfree uitrollen en verdelen en stressfree (klein)brood installaties. Zelfs voor relatief kleine productie hoeveelheden waren er mooie oplossingen voorhanden. Een high speed karren beladingssysteem trok ook de aandacht. Door tegelijk met twee be- en ontladers binnen één kar te werken werd een relatief hoge snelheid bereikt. Het wassen van karren en kratten is ook in Amerika een aandachtspunt. Met name was een ontwikkeling te zien bij het batchgewijs wassen van stapels kratten of platenwagens in een waskast. In de waskasten kunnen één tot twee karren geplaatst worden, waardoor er op relatief weinig vierkante meters een goede oplossing geboden om wagens compleet te kunnen wassen.
|
Ontwikkelingen voor de banketbakkerijVoor de banketbakkerij waren de ontwikkelingen voor het printen van taarten en opmaken van taarten interresant. Geshowd werden taartdecoraties, die door het snijden van een dun vel icing door middel van een soort zeefdrukpers in allerlei vormen gemaakt kunnen worden en uiteindelijk op de taarten geplakt worden. Hierdoor leek het of de afbeeldingen in het icing gemaakt waren. Tevens waren er diverse, op het oog, eenvoudige technieken om bloemen van icing te maken in siliconen mallen.
|
Chocolade schrijvenWat tevens aandacht trok was een chocolade garneer- er schrijfmachine, Deze machine was in staat om stand-alone of in-line producten zoals gebak en taarten te garneren met chocolade. Of het nu in vormen of tekst was; binnen enkele seconden was de taart op ‘ambachtelijke’ wijze gegarneerd. Aandacht was er ook voor een watersnijmachine. Deze machines zijn al langer op de markt, maar het bijzondere aan deze was, dat het ook voor gevulde (banket)producten ingezet kon worden. Op relatief hoge snelheid en ook voor niet bevroren producten. |
Denkt u aan de Taxatie prijsvraag bij www.debakkerijtaxateur.nl.Taxeer voor 9 november drie bakkerij machines en maak kans op één van de prijzen waaronder de IPad Mini |