Druk met bakkerij beurzen in september
Interessante bakkerij beurzen in september.
De nieuwsbrief van september staat in het teken van twee beurzen. Naast de IBA, afgelopen week, die niemand kan zijn ontgaan, zijn er deze week de Najaarsdagen van Beko. De IBA werd door TenBa bezocht; wij delen onze ervaring in deze nieuwsbrief. Als TenBa zullen wij vertegenwoordigd zijn op de Najaarsdagen, als onafhankelijk partner van Bakery Market.
NajaarsdagenDe Najaarsdagen van Beko zijn op 21 en 22 september. Tijdens de Najaarsdagen zullen de onafhankelijke partners van Bakery Market zich ook presenteren. TenBa is aanwezig met een stand om onder andere toe te lichten wat wij voor rol kunnen spelen bij het ontwikkelen en opzetten van een Bakery Market winkelbakkerij. |
De belangrijkste stappen hierbij zijn: bedrijfspand beoordeling, ontwikkeling routing & lay-out, opstellen van technische documenten voor de installateurs en aannemers, verzorgen melding in het kader van de Milieuwet en projectbegeleiding.
Heeft u interesse? Laat u zich dan door ons informeren tijdens de Najaarsdagen. Om extra aandacht aan onze deelname te geven hebben wij voor de bezoekers een leuke eigentijdse actie bedacht, met kans op een heerlijke prijs.
Maak op de Najaarsdagen een selfie met op de achtergrond onze TenBa standwand.
Deel uw foto op de facebookpagina van TenBa (http://www.facebook.com/TenBaBV) en like de pagina. Uit alle foto’s wordt een winnaar gekozen die heerlijk kan gaan genieten bij een voor de bakkerij branche uniek restaurant. De winnaar(s) worden half oktober bekend gemaakt.
IBA 2015TenBa heeft nieuwe kennis opgedaan tijdens de IBA bij de leveranciers van bakkerij technieken. Welke technische ontwikkelingen en noviteiten werden gepresenteerd. U vindt een beknopt overzicht van enkele zaken die wij opmerkten, waarbij opvalt dat automatisering van bakkerijtechnieken steeds geavanceerder wordt. |
Nieuw is bijvoorbeeld de rotatieoven op thermische olie. Vreemd dat deze oven niet al 15 jaar geleden is ontwikkeld. Het is een mooie aanvulling op de olie technieksystemen. Per installatie zal bekeken moeten worden of de oven capacitief past naast de bestaande ovens of dat een investering in een grotere stookketel noodzakelijk is.
Vacuüm koelen is, als het aan de leveranciers ligt, de toekomst. Er waren al wat ontwikkelingen de afgelopen jaren ingezet. Op de IBA presenteerde meerdere leveranciers deze techniek. Naast stand-alone koelers is er nu ook een systeem voor continu lijnen ontwikkeld. Voordelen van vacuüm koelen zijn volgens de leveranciers een verbeterde kwaliteit en houdbaarheid van het product. Daarnaast verkort het ook de baktijd. Voordat overwogen wordt om vacuüm koelen te gebruiken adviseren wij goed te testen of het geschikt is voor het beoogde product. Niet alle producten genieten daadwerkelijk van die voordelen.
3D animaties/filmsMiddels een 3D animatie, was het mogelijk in een werkende productielijn te kijken. De functie/werking van de productielijn wordt hierdoor duidelijker zichtbaar. De robot wordt binnen de bakkerijbranche al lang toegepast. Kneder leveranciers lieten als innovatie een toepassing zien voor deegkuiphandling. |
Een koppel/platen track and trace systeem werd gepresenteerd in een 3D film omgeving. Watersnijders bij gebaktoepassingen waren ook nu weer aanwezig. Maar naast de bekende, werd er ook een gerobotiseerde toepassing getoond, waarbij de snijstraal aan de robotarm is bevestigd.
Vision systemenVision systemen zijn nog steeds in ontwikkeling en worden steeds toegankelijker. Hoewel de techniek relatief duur is, worden de voordelen steeds belangrijker. Vision voert meerdere controles uit op hetzelfde moment. Het product wordt gecontroleerd op maat, kleur en vorm, maar ook op contaminaties zoals metaal en glas. |
De diversiteit aan kleurige, meer traditioneel uitziende winkelovens viel op. Het bakken op de winkelvloer zorgt dat leveranciers meer nadenken over de ‘look and feel’ van de oven.
InnovatiesNaast bovenstaande zaken waren er nog tal van technieken en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld: koeltorens met op elkaar liggende transportbanden, dus zonder geleiding per etage. Een paté doseerstation boven een glaceerlijn, een pneumatisch mes voor het snijden van bijvoorbeeld plaatgebak. Een hefkieper die naar twee kanten kan kiepen, een centrifugaal droogstation voor kratten en een lijnmatig vouwstation voor pretzels en vlechtbrood. |